04.04.2022

24. 4. Druhá smrť Jany z Arcu

24. 4. 2022 Druhá smrť Jany z Arcu, Nové divadlo z Nitry. - Inscenáciu môžete vidieť o 19:00 v Ticho a spol. v rámci Prehliadky inscenácií nominovaných na Cenu Akadémie 2020/21 - Bratislava 2. 4. - 2. 5. 2022.

Foto: Collavino

Tragikomédia o tom, čo plánoval Boh so svojím synom Ježišom, Janou z Arcu a katom. Pre divákov od 15 rokov.

Réžia: Šimon Spišák.

Inscenácia nominovaná na Cenu Akadémie 2020/21.

“Tvorcovia Nového divadla z Nitry zaujali hodnotiteľov/ľky paradoxne činoherne skromnou, ba až „chudobnou“ (komornou) inscenáciou Druhá smrť Jany z Arcu, intenzívne nabitou pôsobivou transcendenciou, brilantným herectvom a nevšednou ideovou hodnotou celkového vyznenia. Stala sa inscenačne silnou najmä svojím postavením na slove, úspornosti, ba až strohej, málo výpravnej výrazovosti. (…) Kým filozofická Canevova tragifraška prináša katarznú odpoveď v duchu ideálov sebaobety romantického hrdinu, nitrianska inscenácia ponecháva záver otvorený a konečnú voľbu necháva na divákovi, čím zručný, kvalitný, no uzavretý príbeh núti prekročiť hranice jedného večera a nenápadne presakuje aj mimo múry divadla.”

Z hodnotenia komisie okruhu Západ,
- viac: https://www.adt-theatre.sk/clanky/cena-akademie-2020-21-okruh-zapad/

Réžia: Martin Geišberg


Osoby a obsadenie:
Jana: Lucia Korená
Boh: Agáta Spišáková
Kat: Martin Nahálka


Nové divadlo v Nitre vzniklo v máji 2016, založili ho dramaturgička, režisér, scénický výtvarník a päť herečiek, dlhoročné a signifikantné umelecké osobnosti Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Viac: http://www.novedivadlo.sk/