25.03.2022

Tlačová správa - Prehliadka inscenácií nominovaných na Cenu Akadémie 2020/21

Bratislava, 2. apríl – 2. máj 2022 v spolupráci so SND, Ticho a spol., A4, LAB VŠMU a pod záštitou primátora hlavného mesta Bratislavy Matúša Valla. Motto Prehliadky: To, že sme rok a trištvrte museli každý sám bojovať proti beznádeji, muselo v našich mysliach zanechať nejakú stopu... snažíme sa uchopiť, kadiaľ nás to vedie a hľadáme tie cesty nádeje aj spolo

Vážení kolegovia,
Akadémia divadelných tvorcov v spolupráci so SND, Ticho a spol., A4, LAB VŠMU a pod záštitou primátora hl. mesta Bratislavy Matúša Valla pripravuje v dňoch 2. 4. – 2. 5. 2022 Prehliadku inscenácií nominovaných na Cenu Akadémie za divadelnú inscenáciu sezóny 2020/21.

Ide o 10 inscenácií, ktoré v dňoch 2. 4. - 2. 5. 2022 ponúkneme bratislavskému publiku v 4 divadlách: SND, Ticho a spol., A4 a LAB VŠMU.

Túto výnimočnú vzorku najzaujímavejších počinov v oblasti profesionálneho divadla danej sezóny z celého Slovenska vybralo 25 divadelníkov v rámci 1. postupového kola. Prenesená do Bratislavy je príležitosťou nielen odborníkov či fajnšmekrov, ale i fanúšikov kvalitnej kultúry, je možnosťou získať prehľad v trendoch slovenského divadelníctva, vidieť v rozpätí mesiaca to najzásadnejšie, čo vzniklo. Ďalší bonus - po predstaveniach bude možnosť sledovať diskusie s tvorcami a členmi komisií 1. výberového kola!

Zároveň počas prehliadky sa bude dňa 8. 4. O 14.00 v Modrom salóne SND konať okrúhly stôl na tému:*: Kto moderuje a nastavuje vývoj a smerovanie divadelného života   na  Slovensku? Význam celoslovenských projektov a ich organizačno-finančný backround.*Počas Prehliadky v rámci 2. kola 3. ročníka Ceny Akadémie inscenácie odsleduje aj vrcholová komisia a na záver prehliadky dňa  2. mája o 18.00 v Modrom salóne SND vyhlási víťaza Ceny Akadémie 2020/21. Cenu odovzdá posledný držiteľ Ceny – režisér inscenácie Ruské denníky - Roman Polák.

Viki Janoušková, dramaturgička a autorka, Prezidentka Akadémie a koordinátorka Prehliadky k projektu povedala:

„Vážení kolegovia, priatelia divadla, takúto prehliadku Slovensko ešte nezažilo…!
Divadlá „zhŕňajú“ svoje peniaze a ako výraz spolupatričnosti oferujú ich na niečo, čo považujú za výraz spolupatričnosti a slávnosť spoločnej nádeje. A to jednak divadlá nominované a jednak tie, ktoré ich v Bratislave hostia…!

Prehliadka chce byť podanou rukou všetkým, ktorí napriek ťažkostiam zostávajú slávnosti divadelného predstavenia verní. - Ďakujem, kolegovia.

Priatelia, slávnosť divadla je tu však predovšetkým pre Vás, divákov. Pomôžte nám, prosím, dokonať naše úsilie a pozrite si paletu toho najinšpiratívnejšieho, čo 25 odborníkov vybralo a čo sa zrodilo v sezóne 2020/21. – Pozývame Vás na 9 predstavení divadiel z celého Slovenska…!

Nedá mi, musím dodať: chceme veriť na druhej strane, že takáto slávnosť už nabudúce nebude musieť byť z posledných zdrojov aj inak ťažko skúšaných divadiel, chceme veriť, že príslušné inštitúcie pochopia, že divadelníci takéto stretnutia v rámci Ceny Akadémie naozaj potrebujú a chcú. Väčší dôkaz, ako táto prehliadka už snáď ani nemôže byť…!

Teším sa na predstavenia, teším sa na verdikt vrcholovej komisie a víťaza Ceny… Užime si, prosím, všetci, napriek všetkému, týchto desať predstavení v rámci celého mesiaca, po predstaveniach možnosť počuť názory tvorcov i odborníkov, i odborné diskusie. – Prajem príjemné zážitky!“

Prehliadka sa uskutoční v spolupráci:Hostiace divadlá: SND, Ticho a spol., A4, LAB VŠMU

Nominované divadlá: ŠDKE Košice, DJGT Zvolen, Odivo a Ivan Martinka Banská Bystrica, SKD Martin, Divadlo Pôtoň, Nové divadlo Nitra, Dezorzovo lútkové divadlo, KADU a Činohra SNDProjekt Ceny Akadémie sa koná v spolupráci Literárnym fondom, podporila LITA.
Prehliadku podporili: BKiS, Rádio Devín, Magistrát hl. mesta SR Bratislavy.

Sme Vám k dispozícii na mailoch: akademia@adt-theatre.sk, info@adt-theatre.sk
Ďalšie kontakty: Viki Janoušková 0903283442, resp. Janka Zednikovičová 0910404144.

Dovoľte ešte na záver Tlačovej správy pripojiť nasledujúce vyhlásenie:
*Akadémia divadelných tvorcov a divadlá zúčastňujúce sa na Prehliadke odsudzujú porušenie medzinárodného práva a suverenity Ukrajiny a vyzývajú k zastaveniu vojenských aktivít zo strany Ruska. Vyjadrujeme plnú podporu ukrajinským kolegom a kolegyniam a všetkým občanom Ukrajiny.

PREHLIADKA INSCENÁCIÍ NOMINOVANÝCH NA CENU AKADÉMIE 2020/21
v Bratislave, 2. apríl – 2. máj 2022,
v spolupráci s divadlami SND, Ticho a spol., A4, LAB VŠMU
a pod záštitou primátora mesta Bratislavy Matúša Valla.

Po predstaveniach sa uskutočnia diskusie s tvorcami a zástupcami komisií 1. kola Ceny.

PROGRAM:

2.4. Borodáč alebo Tri sestry – Činohra Štátneho divadla Košice (r. J. Rázusová) - 19,00 SND

8.4. TVORIVÁ DISKUSIA: Kto moderuje a nastavuje vývoj a smerovanie divadelného života na Slovensku? - 14:00 SND

8.4. Čepiec - Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, Zvolen (r. P. Palik) -
19,00 SND

9.4. predstavenie Svetlonosa presunuté na 29. 4.

12.4. Hriech / Její pastorkyňa - Činohra SND, Bratislava (r. M. Bachynec)
19,00 SND

19.4. Dukla, údolie smrti - Dezorzovo lútkové divadlo, Bratislava (r. G. Dezorz)- 20,00 A4

21.4. D1 (pracovný názov) - Slovenské komorné divadlo, Martin (r. L. Brutovský) - 18,00 SND